- Op de Amsterdamse beurs kwam donderdag een aantal bedrijven met de jaarcijfers naar buiten.
- Toeleverancier van de chipindustrie Besi ziet minder vraag van klanten uit Azië, maar beleggers zetten het aandeel donderdag toch 16% hoger.
- Ingenieursbureau Arcadis profiteert volop van opdrachten voor de energietransitie.
- Lees ook: Beursrally: is dit nog een moment om mee te doen, als je niet was ingestapt?
In het staartje van het seizoen van de jaarcijfers kwamen donderdag nog enkele bedrijven met een notering op de Amsterdamse beurs met de resultaten naar buiten.
Toeleverancier van de chipindustrie Besi haalde afgelopen afgelopen jaar minder omzet en winst. Bij ingenieursbureau Arcadis groeit de omzet hard, mede door de rol van het bedrijf van de energietransitie. Veevoerbedrijf ForFarmers sloot 2023 met verlies af.
Het aandeel Besi klom donderdag wel met ruim 16 procent op de Amsterdamse beurs mede dankzij een algemene positieve stemming over chipbedrijven. Arcadis ging eveneens met bijna 2 procent omhoog, terwijl ForFarmers bijna 1,5 procent zakte.
De AEX-index is donderdag met een stevige winst geopend. De hoofdindex van de Amsterdamse beurs noteerde kort na de openingsbel 1,3 procent hoger op 857,64 punten.
Vooral de chipbedrijven lieten forse koerswinsten zien, dankzij beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse chipmaker Nvidia. In Amsterdam wonnen naast Besi ook branchegenoten ASMI en ASML respectievelijk 7 en 4 procent.
Nvidia is de belangrijkste speler ter wereld op het gebied van chips die worden gebruikt voor kunstmatige intelligentie (AI). Het bedrijf wist afgelopen kwartaal opnieuw records te verbreken en de hooggespannen verwachtingen te overtreffen.
Volgens topman Jensen Huang profiteert Nvidia volop van de grote vraag naar snellere computers en AI-toepassingen.
Besi: winstdaling door minder vraag van Aziatische klanten
Toeleverancier van de chipindustrie Besi heeft vorig jaar minder nieuwe orders ontvangen en opnieuw lagere resultaten behaald dan in het jaar daarvoor. Het bedrijf uit het Gelderse Duiven merkt dat de vraag naar toepassingen in computers flink minder is geworden bij onder meer Aziatische klanten. Ook vanuit de auto-industrie is minder behoefte aan de toepassingen van het bedrijf.
Besi ontving afgelopen jaar ruim 548 miljoen euro aan orders, dat is ruim 17 procent minder dan in het jaar daarvoor. Het bedrijf levert onder meer technologie voor het plaatsen van chips op printplaten en verpakkingen voor de zeer kwetsbare chips.
Door de verminderde vraag daalde de winst vorig jaar met ruim 26 procent naar iets meer dan 177 miljoen euro. Het jaar daarvoor was de winst 240,6 miljoen euro.
De omzet was bijna 20 procent lager en kwam uit op net geen 579 miljoen euro. Die lagere omzet zorgde er mede voor dat Besi vorig jaar minder winst maakte.
Ook was het bedrijf meer geld kwijt aan het inhuren van strategisch advies en uitbetalingen aan aandeelhouders. Dat laatste bedrag kwam afgelopen jaar uit op 435,5 miljoen euro in totaal.
In 2020 en 2021 profiteerde Besi nog flink van de grote investeringen die chipbedrijven deden om de productiecapaciteit te vergroten. Dat deden ze om chiptekorten tegen te gaan.
De chiptoeleverancier zag de omzet in het vierde kwartaal wel met 29 procent stijgen vergeleken met een kwartaal eerder en wist daarmee zijn eigen verwachtingen te overtreffen. De orderinstroom nam met bijna 31 procent toe.
Voor het huidige kwartaal rekent het bedrijf wel op een daling van de omzet vergeleken met het vierde kwartaal.
Recordomzet Arcadis: veel opdrachten voor energietransitie en milieusanering
Advies- en ingenieursbureau Arcadis heeft vorig jaar een recordomzet behaald, maar zag de groei in het laatste kwartaal wel afzwakken. De operationele winst groeide in het afgelopen jaar met een derde tot 391 miljoen euro.
Arcadis profiteert al tijden van groeiende investeringen in de energietransitie en milieusanering, zoals de schoonmaak van vervuild water of grond heet. Het concern houdt zich onder meer bezig met het verduurzamen van bedrijfsgebouwen en helpt bedrijven met het ontwikkelen van duurzaamheidsstrategieën. Ook werkt Arcadis aan klimaatoplossingen.
"Arcadis heeft een recordprestatie geleverd in het vierde kwartaal en het volledige jaar 2023 en heeft alle belangrijke strategische doelstellingen voor 2021-2023 behaald", stelt topman Alan Brookes in een toelichting. Volgens hem is het bedrijf sterk gepositioneerd voor de toekomst.
De omzet van het bedrijf groeide vorig jaar met een kwart tot 3,8 miljard euro. In het vierde kwartaal bedroeg de groei 9 procent. Het orderboek, dat aangeeft hoeveel opdrachten Arcadis heeft, steeg naar recordhoogte. Arcadis deed vooral goede zaken in Europa en de Verenigde Staten. In China zijn de marktomstandigheden minder gunstig.
Verlies voor ForFarmers mede door druk op veehouderij
Veevoerbedrijf ForFarmers heeft vorig jaar afgesloten met een verlies, maar zag de resultaten in de tweede jaarhelft verbeteren. De prijzen voor grondstoffen daalden, waardoor de winstgevendheid in de loop van 2023 verbeterde. Tegelijkertijd wijst het beursgenoteerde bedrijf op moeilijke omstandigheden voor veehouders. Zij krijgen in West-Europa te maken met strengere regels rond duurzaamheid. Vorig jaar zat de vele regen en vogelgriep ook veel klanten van ForFarmers dwars.
Het nettoverlies kwam uit op 1 miljoen euro. Dat kwam door eenmalige kosten, onder andere voor een reorganisatie waarbij tientallen banen verloren gingen. Zonder dit soort incidentele posten boekte het bedrijf een winst van 22,7 miljoen euro, bijna een kwart minder dan een jaar eerder.
De omzet daalde in 2023 met ruim 10 procent tot net geen 3 miljard euro. Dat kwam doordat ForFarmers minder mengvoer verkocht, maar ook doordat de prijzen daalden doordat grondstoffen en energie goedkoper waren geworden. Het volume aan verkocht voer daalde ook door het vertrek van ForFarmers van de Belgische mengvoermarkt.
ForFarmers, een van de grootste veevoerbedrijven in Nederland, is actief in een markt die vooral krimpt. Om de druk op de natuur te verkleinen moeten veestapels in Noordwest-Europa waarschijnlijk verder krimpen. De sterk gestegen kosten voor het levensonderhoud zorgden er het afgelopen jaar ook voor dat mensen minder vaak duurdere soorten zuivel of vlees kochten. Zo daalde de vraag naar biologische landbouwproducten volgens ForFarmers.